UNICEF i Sverige!

I Sverige fokuserar UNICEF på tre olika områden och dessa är:
  • Göra barnkonventionen till en lagstiftning:
- Samhället måste ta barnen på större allvar: Alla gömda flyktingbarn skall ha rätt att gå i skolan. Idag har inte gömda flyktingbarn denna rätten.
- Lyssna mer på barnen: UNICEF vill att barnen skall få mer att säga till om. Exempel på vissa fall där barn inte har så mycket att säga till om är i vårdnads tvister, utredningar inom socialtjänsten eller i asylprocessen.
- Ett barnrättsperspektiv i vardagen: EFtersom att barnkonventionen är en grudläggande instrument som inehåller bestämmelser om barns rättigheter måste den få en starkare ställning än vad den har i Sverige idag.
  • Handel med barn - trafficking:
''Handel med människor, så kallad trafficking, är en modern form av slaveri där framförallt barn och kvinnor behandlas som egendom. FN beräknar att ca 1,2 miljoner barn utsätts för människohandel varje år. Man räknar i dag med att människohandel är den tredje största brottsliga verksamheten i världen, näst efter narkotika- och vapenhandel. Rekryteringsmetoderna består i allt från fagra löften om en bättre tillvaro och framtid till ren kidnappning.''
- Hur utnyttjas barnen?
Barn som kommer i människohandlarens händer behandlas som varor som skall säljas och köpas och sedan kunna utnyttjas hänsynslöst. Barnets uppgift är att tjäna så mycket pengar som möjligt som de sedan ger till sin handlare.
Barnen kan tvingas till att arbeta billigt som bl.a soldater. Dom kan bli tvingade till att stjäla, tigga och smuggla narkotika.
- Hur ser verkligheten ut i Sverige?
Det finns inga siffror om hur många barn som kommer till Sverige för att säljas, men man misstänker att antalet är stort.
Oftast är anledningen till att barn utnyttjas fattigdom. Barnen får inromation om att dom kommer att få snabba pengar och barnen föröker göra allt för att hjälpa sin familj.
Människohandeln i Sverige är välorganiserad och komplicerad. Man ser oftast inte mycket utav barnet och man vet oftast inte att barnet befinner sig i Sverige över huvud taget.
  • Barn på flykt:
''FN beräknar att det finns cirka 40 miljoner människor i världen som flytt från sitt hemland eller inom ett land. Närmare 20 miljoner av dessa är barn. Många barn flyr tillsammans med sina föräldrar eller släktingar medan andra kommer ensamma till ett nytt land. År 2009 sökte ungefär 24 200 människor asyl i Sverige varav cirka 6 600 var barn under 18 år. 2250 barn kom till Sverige utan föräldrar eller andra vårdnadshavare.''
*
- Varför flyr barn från sina hemländer?:
Det finns olika anledningar till varför ett barn är tvungen att fly från sutt land och vissa anledningar kan vara att dom är förföljda, de råder krig i landet eller att de skett en naturkatastrof.
- Vad gör UNICEF i Sverige?:
Dom försöker få asylsökande barns behon och rättigheter att uppmärksammas och respekteras.
Man försöker få:
  1. ''laglig rätt för alla gömda barn att få gå i skolan''
  2. ''Bättre kunskap om barns rättigheter hos ansvariga handläggare.''
  3. ''En generös tillämpning av bestämmelsen och uppehållstillstånd på grund av synnerligen ömmande omständigheter.'' 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0